Στρατηγός Μακρυγιάννης

«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα' νεργήσω κι' ό,τι θέλουν ας μου κάνουν» Στρατηγός Μακρυγιάννης

18 Δεκ 2012

ΕΤΣΙ ΗΤΑΝ Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ 1960... ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ...ΣΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΣΥ ΨΗΦΙΖΕΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ;;;;;;;;;



Νοσταλγικό καρέ από την Αθήνα

enikos.gr._ Το γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκεκριμένη συναρπαστική φωτογραφία, προκαλώντας ποικίλα συναισθήματα.

Πρόκειται για ένα καρέ από τα Χαυτεία, τον Δεκέμβριο του 1960. Μια στολισμένη πόλη και μια χαρούμενη ατμόσφαιρα που δε θυμίζει σε τίποτα την πρωτεύουσα του σήμερα και της κρίσης, με την εξαθλίωση των Ελλήνων ζωγραφισμένη στα προσωπα τους, από την εγκληματικότητα, τους κάθε λογης εγκληματίες λαθρομετανάστες, την βρωμία, τα ναρκωτικά κτλ.

16 Δεκ 2012

ΕΥΡΥΜΑΤΑ ΟΡΥΚΤΩΝ (Οψιδιανός) ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΛΟ, ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΑΥΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ (6800/6500-3200/3000π.Χ.). .

Οψιδιανός από τη Μήλο βρέθηκε στη ΒΔ Τουρκία

Νέα δεδομένα για τις ''Ανταλλαγές και Σχέσεις'' των νεολιθικών ανθρώπων έφεραν στο φως οι αρχαιολογικές έρευνες στο Coskuntepe, έναν παραθαλάσσιο οικισμό της Αρχαιότερης Νεολιθικής εποχής στη βορειοδυτική Τουρκία, έπειτα από τον εντοπισμό και την περισυλλογή εκατόν δέκα τέχνεργων (απολεπισμάτα, φολιδές, πυρήνες, εργαλεία) με υλικό κατασκευής το ξεχωριστό ηφαιστειακό πέτρωμα με την υαλώδη μορφή και το στιλπνό μαύρο χρώμα, τον οψιανό ή οψιδιανό.

Η μακροσκοπική μελέτη των νέων κινητών ευρημάτων (τέχνεργων) έδειξε ότι ο οψιανός, που είχε χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή τους, παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τα γνωστά κοιτάσματα οψιανού από την ηφαιστειογενή περιοχή στο κυκλαδίτικο νησί της Μήλου. Το αρχικό συμπέρασμα της μακροσκοπικής μελέτης επιβεβαίωσε στη συνέχεια η μικροσκοπική ανάλυση (X-Ray Fluorescence and Laser Ablation High Resolution Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry) δειγμάτων οψιανού από τα λίθινα τέχνεργα, η οποία απέδειξε ότι ο οψιανός, που είχε χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή των αντικειμένων στο Coskuntepe της βορειοδυτικής Τουρκίας, είχε και εργαστηριακά διαγνωσμένη προέλευση από το αιγαιακό νησί της Μήλου.

Τα νέα ευρήματα, οι μακροσκοπικές και μικροσκοπικές αναλύσεις τους, καθώς και η μελέτη κατανομής στο χώρο του νεολιθικού οικισμού των λίθινων κινητών ευρημάτων (τέχνεργων) εγείρουν για μια ακόμα φορά το ερώτημα σχετικά με το ''καθεστώς'' (status) προμήθειας οψιανού και άλλων πρώτων υλών ή ακόμα και μεταποιημένων προϊόντων από τους ανθρώπους της Νεολιθικής εποχής. Η παρουσία οψιανού από τη Μήλο στον παραθαλάσσιο οικισμό της βορειοδυτικής Τουρκίας φαίνεται τελικά να ενισχύει την ερμηνευτική προσέγγιση ότι ορισμένοι παράκτιοι οικισμοί της 7ης χιλιετίας (Αρχαιότερη Νεολιθική), και γενικότερα της Νεολιθικής εποχής (6800/6500-3200/3000π.Χ.), λειτούργησαν ως ''κόμβοι ανταλλαγής'' (nodes of exchange) πρώτων υλών ή ακόμα και μεταποιημένων προϊόντων από τους πρώιμους ναυτικούς του Αιγαίου, πιστοποιώντας παράλληλα την ύπαρξη μιας πρώιμης μορφής ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο ήδη από την ύστερη 7η χιλιετία π.Χ.

Πηγή