Στρατηγός Μακρυγιάννης

«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα' νεργήσω κι' ό,τι θέλουν ας μου κάνουν» Στρατηγός Μακρυγιάννης

10 Σεπ 2011

Δείτε τι γράφουν στην Ιστορία τους οι γείτονές μας!


Θεωρούν Μινωίτες, Μυκηναίους, Ίωνες, Τρώες και Πελασγούς προτουρκικές φυλές που κατοικούσαν στο Αιγαίο!!!
Κάνοντας κανείς σύγκριση στην παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων στα σχολικά βιβλία των γειτόνων μας κρατών της Βαλκανικής, με όσα γράφονται στα δικά μας σχολικά εγχειρίδια, αγανακτεί με τη διαστρέβλωση ή την απαξίωση των γεγονότων που γίνεται σε σημείο που αγγίζει τα όρια της δουλοπρέπειας.

Και όλα αυτά για να μη θιγούν οι γείτονές μας...

Και αυτοί (προπάντων οι Τούρκοι και οι Σκοπιανοί) μας γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, γράφοντας στα σχολικά τους εγχειρίδια τα εντελώς αντίθετα από αυτά που έχουν καταγραφεί στην Παγκόσμια Ιστορία!..
Για του λόγου το αληθές να ιδούμε πως παρουσιάζονται ιστορικά η Ελλάδα αλλά και οι Έλληνες, μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια των γειτονικών μας...

χωρών. Μερικά δείγματα θα μας πείσουν.

8 Σεπ 2011

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ!

Κάθε οικονομικοπολιτικό σύστημα ακολουθείται από κάποια ιδεολογία. Ιδεολογία λοιπόν της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ, είναι η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ. Τι ακριβώς είναι η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ; Είναι το κίνημα για την επιβολή μιας νέας παγκόσμιας θρησκείας, μιας θρησκείας ''κοσμικής'' θα λέγαμε, η οποία θα αντικαταστήσει τις επικρατούσες σήμερα παραδοσιακές θρησκείες και κυρίως τον Χριστιανισμό, ο οποίος είναι και ο πιο μεγάλος αντίπαλος της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ.Καταρχάς, το κίνημα της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ δεν είναι καινούργιο. Οι ρίζες του πάνε πίσω στις πρώτες δεκαετίες, στο '20, στους Θεοσοφιστές και την Μπλαβάτσκι. Άνθισε όμως τη δεκαετία του '90, μέχρι σήμερα. 

Πρόκειται για ένα συνδυασμό αρχαίων μυστικιστικών δοξασιών της Ανατολής, με νεοπαγανιστικά στοιχεία και οικολογία, ούφο, γιόγκα...
Όλα αυτά μαζί, μια πραγματική σαλάτα δοξασιών, δίχως ίχνος υπερβολής, πραγματεύονται τα άπειρα νεοεποχίτικα βιβλία που κυκλοφορούν με το κιλό και ταλαιπωρούν το κουρασμένο μυαλό του σύγχρονου ανθρώπου.

Η ελληνικότητα της Μακεδονίας στην Καινή Διαθήκη!...

Η ελληνικότητα της Μακεδονίας στην Καινή Διαθήκη!...

Η ελληνικότητα της Μακεδονίας στην Καινή Διαθήκη!...

Μία συνοπτική αναφορά διαφόρων χωρίων της Καινής Διαθήκης όπου μιλάει για τις ελληνικές πόλεις, στις οποίες περιόδευσε ο Απόστολος Παύλος, όπου έγραψε και μίλησε ελληνικά με τους Έλληνες της μακεδονικής γης, αμέσως μετά τη θανάτωση του Ιησού Χριστού!...
Ανατρέχοντας στα κείμενα της Αγίας Γραφής και μάλιστα εις την Καινή Διαθήκη, το πρώτο που ανακαλύψαμε δεν ήταν μόνον η ελληνική γλώσσα, που καθιστά την Καινή Διαθήκη ένα δημιούργημα των Ελλήνων, αλλά και τα διαδραματιζόμενα γεγονότα που λαμβάνουν σε τόπους ελληνικούς.
Άλλη μία απόδειξη, λοιπόν, ότι η Μακεδονία είναι ελληνική βρίσκεται μέσα στην ίδια την Καινή Διαθήκη όπου τα ιερά πρόσωπα μιλούν, γράφουν και ζουν σε ελληνικές περιοχές.
Ας δούμε, λοιπόν, σε ποια χωρία της Καινής Διαθήκης γίνεται αναφορά περιοχών της ελληνικής Μακεδονίας που περιόδευσε ο Απόστολος Παύλος και έγραψε στην ελληνική και όχι στην … σκοπιανή γλώσσα!

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕΣΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ- ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ!
1.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΠΡΑΞΕΙΣ
Κεφ. 16,9 «Διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν».
Κεφ. 16,10 «Ως δε το όραμα είδεν, ευθέως εζητήσαμεν εξελθείν εις την Μακεδονίαν, συμβιβάζοντες ότι προσκέκληται ημάς ο Κύριος ευαγγελίσασθαι αυτούς».
Κεφ. 16,12 «Εκείθέν τε εις Φιλίππους ήτις εστί πρώτη της μερίδος της Μακεδονίας πόλις κολωνία»

Όχι στην κατάχωση αρχαιοτήτων!..ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ...



Όχι στην κατάχωση αρχαιοτήτων!..

Ο γράφων δεν είναι δωδεκαθεϊστής, αλλά, ως Έλληνας, δεν μπορεί να βλέπει την κατάχωση των ελληνικών αρχαιοτήτων, όπως ο βωμός των δώδεκα θεών!.. Άλλο φιλοσοφικές ή θρησκευτικές αντιλήψεις και άλλο ελληνικός πολιτισμός!..
ΔΙΑΦΩΝΩ!.. Και διαφωνώ ριζικά!.. Και το λέει αυτό ένας άνθρωπος, που όλοι γνωρίζουν ότι είναι Έλληνας Ορθόδοξος Χριστιανός!.. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε τα πάντα προκειμένου οι μουσουλμάνοι να έχουν το δικό τους τέμενος (Παιανία ή Βοτανικό) και ορισμένοι Έλληνες, που πιστεύουν στους δικούς τους (δώδεκα) θεούς, να μην έχουν τον δικό του βωμό λατρείας και μάλιστα πανάρχαιο, όπως αυτός που βρέθηκε στο Μοναστηράκι!.. Η λογική «κατάχωση σήμερα, ανάδειξη αύριο» δεν μας πείθει!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
Θα καταχωθούν τα αρχαία που βρέθηκαν στο Μοναστηράκι
Μεταξύ των οποίων και ο Βωμός των Δώδεκα Θεών.
Στη λύση της προσωρινής κατάχωσης για την προστασία των μνημείων που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης τμημάτων γραμμών της ΗΣΑΠ στην διαδρομή από Ομόνοια ως Μοναστηράκι, κατέληξε το ΚΑΣ στη σημερινή του συνεδρίαση.
Τα μνημεία αφορούν κυρίως τμήματα του Βωμού των Δώδεκα Θεών, της θεμελίωσης της Στοάς Ελευθερίου Διός και της οδού των Παναθηναίων. Επίσης βρέθηκαν τμήμα υστερωμαϊκού κτιρίου, κατάλοιπα εργαστηρίου λιθοξοϊας, πηγάδι, φρέαρ, θαλαμωτός μυκηναϊκός τάφος κα.
Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2010 και ολοκληρώθηκαν στο τέλος του Ιανουαρίου του 2011, αφορούσαν την περιοχή από την έξοδο της σήραγγας Μοναστηράκι προς Θησείο και έφτανε μέχρι την σήραγγα που χρησιμοποιείται ως μια από τις εισόδους στην Αρχαία Αγορά.
Το πρωί είχε προηγηθεί σύσκεψη εκπροσώπων του υπουργείου Υποδομών και του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού υπό τον υφυπουργό Σπύρο Βούγια και τη γενική γραμματέα Πολιτισμού και Τουρισμού, Λίνα Μενδόνη, και τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΗΣΑΠ και της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.
Σύμφωνα με την κα Μενδόνη η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ θα εξετάσει εφικτές λύσεις για την ανάδειξη των μνημείων και φαίνεται πως κατάληξη θα είναι η υπογειοποίηση των γραμμών. Παράλληλα υπάρχει σκέψη η διεύρυνση της υπογειοποίησης των γραμμών για Φάληρο-Πειραιά να ξεκινήσει από το ιστορικό κέντρο. Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ δεσμεύτηκε ότι θα εκπονήσει προμελέτη η οποία θα διαρκέσει πέντε χρόνια.
Επίσης, πρόσθεσε η κα Μενδόνη, γίνεται συζήτηση για το μέλλον των γραμμών και την πιθανή απομάκρυνσή τους με σκοπό την ενοποίηση της περιοχής με τον υπόλοιπο χώρο της Αρχαίας Αγοράς ή ακόμα πιο φιλόδοξα, με το χώρο προς τον Κεραμεικό και το Θησείο.
«Να δώσουμε ένα νέο όραμα στην πόλη από την ενοποίηση προς Θησείο - Κεραμεικό. Έτσι όποιος περιδιαβαίνει τα σημαντικά μνημεία της περιοχής να βλέπει ό,τι περιέγραψε με ακρίβεια ο Θουκυδίδης», δήλωσε η κα Μενδόνη. Ο Βωμός των Δώδεκα Θεών αποτελούσε το «Σημείο Μηδέν» το Αρχαίων, από το οποίο μετρούσαν τις αποστάσεις.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού
Περισσότερα από 50 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, για να εκδηλώσουν την αντίδρασή τους στην επικείμενη κατάχωση του Βωμού των Δώδεκα Θεών ή αλλιώς Βωμού του Ελέους που βρέθηκε στο Μοναστηράκι, κατά τη διάρκεια των εργασιών του ΗΣΑΠ για τη βελτίωση των γραμμών του Ηλεκτρικού.
Μια τριμελής επιτροπή της Πρωτοβουλίας για την Ανάδειξη και Διάσωση του Βωμού με επικεφαλής τον κ. Ευάγγελο Μπεξή παρέστη στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκε και αυτό το θέμα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπεξής, «ζητάμε τώρα να σταματήσουν οι εργασίες, γιατί ο συγκεκριμένος βωμός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εύρημα και ένα μνημείο για τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο».

7 Σεπ 2011

Πυραμίδα τού Ελληνικού-Προηγείται κατά 100 έτη της πρώτης Αιγυπτιακής του Ζοζέρ (2620 π.χ.) και είναι κατά 170 έτη αρχαιότερη τού Χέοπος (2550 π.χ.)



Κατ αρχήν πρέπει να πω ότι το 1995 που έγιναν οι μετρήσεις όπως θα διαβάσετε παρακάτω, ο τότε υπουργός πολιτισμού Ελλάδος αποσιώπησε το γεγονός με την πρόφαση να μην δημιουργήσουμε διπλωματικό επεισόδιο με την Άιγυπτο....ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ
Στις 9-2-1995 η Ακαδημία Αθηνών ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που αφορούσαν την χρονολόγηση της πυραμίδας του Ελληνικού, βασισμένη στην μέθοδο της οπτικής θερμοφωταύγειας. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο Πυρηνικής χρονολόγησης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του "ΕΚΕΦΕ-Δημόκριτος". Η χρονολόγηση κατασκευής της πυραμίδας του Ελληνικού εντοπίσθηκε στο 2720 π.χ. .
Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν ότι η πυραμίδα του Ελληνικού προηγείται κατά 100 (τουλάχιστον) έτη της πρώτης Αιγυπτιακής πυραμίδας του Ζοζέρ (2620 π.χ.) και είναι κατά 170 (τουλάχιστον)έτη αρχαιότερη της πυραμίδας του Χέοπος (2550 π.χ.) . Οι διαστάσεις της είναι 14,7 x 12,58 x 8,62 x 8,61 μέτρα.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε:
Στο βιβλίο του Ιωάννη Λυριτζή ΤΟ "ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΥΡΑΜΟΕΙΔΩΝ" εκδόσεις ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΔΕΛΦΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ από όπου προέρχεται και το κείμενο των Ιστορικών αναφορών.Στο βιβλίο του Χρήστου Λάζου "ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" εκδόσεις ΑΙΟΛΟΣ .
Σύμφωνα με τις ανασκαφικές μαρτυρίες και τα χαρακτηριστικά στοιχεία της δομής της χρονολογείται στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα. Έχει σχήμα πύργου με επικλινείς τις εξωτερικές πλευρές του οι οποίες περιβάλλουν ένα ορθογώνιο οικοδόμημα συνολικών εσωτερικών διαστάσεων 7,03 x 9,07μ. Σύμφωνα με έρευνες και την ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών, προηγείται κατά 100 (τουλάχιστον) έτη της πρώτης Αιγυπτιακής πυραμίδας του Ζοζέρ (2620 π.χ.) και είναι κατά 170 (τουλάχιστον) έτη αρχαιότερη της πυραμίδας του Χέοπος (2550 π.χ.) "

Ποιά ήταν η μοίρα για μερικούς από τους πιο σημαντικούς Έλληνες από το 500 ως το 332 π.Χ.



Πυθαγόρας 500 π.Χ. ετών 80: εξορία από πείνα.
Μιλτιάδης 489 π.Χ. ετών 65: φυλακή.
Αριστείδης 468 π.Χ. ετών 72: εξορία από πείνα.
Θεμιστοκλής 461 π.Χ. ετών 66: εξορία.
Αισχύλος 456 π.Χ. ετών 69: εξορία.
Περικλής 429 π.Χ. ετών 66: παραιτήθηκε κατηγορούμενος.
Φειδίας 429 π.Χ. ετών 66: φυλακή.
Αναξαγόρας 428 π.Χ. ετών 72: εξορία.
Ηρόδοτος 429 π.Χ. ετών 59: εξορία.
Ικτίνος 420 π.Χ. ετών: εξορία.
Σοφοκλής 406 π.Χ. ετών 90: εξορία από πείνα.
Ευριπίδης 406 π.Χ. ετών 74: εξορία.
Αλκιβιάδης 404 π.Χ. ετών 48: εξορία.
Σωκράτης 399 π.Χ. ετών 71: ήπιε το κώνειο.
Θουκυδίδης 396 π.Χ. ετών 64: εξορία.
Αριστοφάνης 385 π.Χ. ετών 61: εξορία από πείνα.
Πλάτων 347 π.Χ. ετών 80: εξορία..
Ισοκράτης 338 π.Χ. ετών 99: εξορία.
Δημοσθένης 322 π.Χ. ετών 62: ήπιε δηλητήριο.

Αιτία θανάτου των Ελλήνων: φθόνος, αχαριστία, διχόνοια..

Ομήρου...Αγγλικά!





«Η Ομηρική (Ελληνική) Γλώσσα, αποτελεί τη βάση επάνω στην οποία στηρίχτηκαν πλήθος σύγχρονων γλωσσών. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε καμία άλλη αναφορά, ακόμα κι αν δεν είχε διασωθεί κανένα προκατακλυσμιαίο μνημείο, θα αρκούσε η Ελληνική Γλώσσα ως απόδειξη της ύπαρξης στο παρελθόν, μίας εποχής μεγάλου πολιτισμού. Στη γλώσσα μας είναι εμφυτευμένη όλη η γνώση που κατέκτησε ο άνθρωπος, έως την παρούσα στιγμή. Κάθε ελληνική λέξη-όρος φέρει ένα βαρύ φορτίο νόησης, φορτίο που οι προγενέστεροι 'εξόδευσαν', για να κατακτήσουν γνωστικά τη συγκεκριμένη έννοια και να την 'βαπτίσουν' με το συγκεκριμένο όνομα-λέξη».Παραδείγματα:

AFTER = Από το ομηρικό αυτάρ= μετά. Ο Όμηρος λέει: ''θα σας διηγηθώ τι έγινε αυτάρ''.
AMEN = λατινικά: amen. Το γνωστό αμήν προέρχεται από το αρχαιότατο ή μήν = αληθώς, (Ιλιάδα Ομήρου β291-301), ημέν. Η εξέλιξη του ημέν είναι το σημερινό αμέ!
BANK = λατινικά pango από το παγιώ, πήγνυμι. Οι τράπεζες πήραν την ονομασία τους από τα πρώτα 'τραπέζια' (πάγκους) της αγοράς.
BAR = λατινικά: barra από το μάρα = εργαλείο σιδηρουργού.
BOSS = από το πόσσις = ο αφέντης του σπιτιού.
BRAVO = λατινικό, από το βραβείο.
BROTHER = λατινικά frater από το φράτωρ.
CARE = από το καρέζω.
COLONIE από το κολώνεια = αποικιακή πόλη.
DAY = Οι Κρητικοί έλεγαν την ημέρα 'δία'. Και: ευδιάθετος = είναι σε καλή μέρα.
DISASTER = από το δυσοίωνος + αστήρ
DOLLAR = από το τάλλαρον = καλάθι που χρησίμευε ως μονάδα μέτρησης στις ανταλλαγές. π.χ. «δώσε μου 5 τάλλαρα σιτάρι». Παράγωγο είναι το τάλληρο, αλλά και το τελλάρo!DOUBLE = από το διπλούς - διπλός.
EXIST = λατινικά ex+sisto από το έξ+ίστημι= εξέχω, προέχω.
EXIT = από το έξιτε = εξέλθετε
EYES = από το φάεα = μάτια.
FATHER = από το πάτερ (πατήρ).
FLOWER = λατινικά flos από το φλόος.
FRAPPER = από το φραγκικό hrappan που προέρχεται από το (F)ραπίζω = κτυπώ (F= δίγαμμα).
GLAMO UR = λατινικό gramo ur από το γραμμάριο. Οι μάγοι παρασκεύαζαν τις συνταγές τους με συστατικά μετρημένα σε γραμμάρια και επειδή η όλη διαδικασία ήταν γοητευτική και με κύρος, το gramo ur -glamou r , πήρε την σημερινή έννοια.
HEART, CORE = από το κέαρ = καρδιά.
HUMOR = από το χυμόρ = χυμός (Στην ευβοϊκή διάλεκτο, όπως αναφέρεται και στον Κρατύλο του Πλάτωνος, το τελικό 'ς' προφέρεται ως 'ρ'. Π.χ. σκληρότηρ αντί σκληρότης).
I = από το εγώ ή ίω, όπως είναι στην βοιωτική διάλεκτο.
ILLUSION = από το λίζει = παίζει.
ΙS = από το είς.
KARAT = εκ του κεράτιον, (μικρό κέρας για τη στάθμιση βάρους).
KISS ME = εκ του κύσον με = φίλησέ με (...είπε ο Οδυσσέας στην Πηνελόπη).
LORD = εκ του λάρς. Οι Πελασγικές Ακροπόλεις ονομάζονταν Λάρισσες και ο διοικητής τους λάρς ή λαέρτης. Όπως: Λαέρτης - πατέρας του Οδυσσέα).
LOVE = λατινικό: love από το 'λάFω'. Το δίγαμμα (F) γίνεται 'αυ' και 'λάF ω ' σημαίνει ''θέλω πολύ''.
MARMELADE = λατινικά melimelum από το μελίμηλον = κυδώνι.
MATRIX = από το μήτρα.
MATURITY = λατινικά: maturus από το μαδαρός= υγρός.
MAXIMUM = λατινικά: maximum από το μέγιστος.
MAYONNAISE = από την πόλη Mayon, που πήρε το όνομά της από το Μάχων = ελληνικό όνομα και αδελφός του Αννίβα.
ME = από το με.
MEDICINE = λατινικά :medeor από το μέδομαι, μήδομαι = σκέπτομαι, πράττω επιδέξια. Και μέδω = φροντίζω, μεδέων = προστάτης.
MENACE = από το μήνις.
MENTOR = από το μέντωρ.
MINE = από το Μινώαι (= λιμάνια του Μίνωα, όπου γινόταν εμπόριο μεταλλευμάτων. «Κρητών λιμένες, Μίνωαι καλούμεναι». (Διοδ.Σικελ.Ε'84,2).
MINOR = λατινικά: minor από το μινύς = μικρός. Στα επίσημα γεύματα είχαν το μινύθες γραμμάτιον, ένα μικρό κείμενο στο οποίο αναγραφόταν τι περιελάμβανε το γεύμα. Παράγωγο το... menu!
MODEL = από το μήδος= σχέδιο (η ίδια ρίζα με τη μόδα (= moda ).
MOKE = από το μώκος = αυτός που χλευάζει.
MONEY = λατινικό: moneta από το μονία = μόνη επωνυμία της Θεάς Ήρας: Ηραμονία. Στο προαύλιο του ναού της Θεάς στη Ρώμη ήταν το νομισματοκοπείο και τα νομίσματα έφεραν την παράστασή της, (monetae).
MOTHER = από το μάτηρ, μήτηρ.
MOVE = από το ομηρικό αμείβου = κουνήσου!
MOW = από το αμάω = θερίζω.
NIGHT = από το νύχτα.
NO = λατινικό: non, ne εκ του εκ του νη: αρνητικό μόριο (''νέ τρώει, νέ πίνει''), ή ( νηπενθής = απενθής, νηνεμία = έλλειψη ανέμου.
PAUSE = από το παύση.
RESISTANCE = από το ρά + ίστημι.
RESTAURANT = από το ρά + ίσταμαι = έφαγα και στηλώθηκα.
RESTORATION = λατινικά restauro από το ρά+ίστημι, όπου το ρά δείχνει συνάρτηση, ακολουθία, π.χ. ρά-θυμος, και ίστημι = στήνομαι.
SERPENT = λατινικά serpo από το έρπω (ερπετό). H δασεία (') προφέρεται ως σ = σερπετό.
SEX = από το έξις. Η λέξη δασύνεται και η δασεία μετατρέπεται σε σίγμα και = s + έξις.
SIMPLE = από το απλούς (η λέξη δασύνεται).
SPACE = από το σπίζω = εκτείνω διαρκώς.
SPONSOR από το σπένδω = προσφέρω ( σπονδή).
TRANSFER από το τρύω (διαπερνώ) + φέρω. Transatlantic = διαπερνώ τον Ατλαντικό.
TURBO = από το τύρβη = κυκλική ταραχώδης κίνηση.
YES = από το γέ = βεβαίως.
WATER = από το Ύδωρ (νερό), με το δ να μετατρέπεται σε τ.
Eργασία βασισμένη σε Μελέτη της ομογενούς καθηγήτριας Αναστασίας Γονέου ,
Με τίτλο «Ελληνική Γλώσσα - τροφός όλων των γλωσσών»,
η Αναστασία Πηγή:http://durabond.ca/gdouridas/glossa2.htmlκαι GREEK SURNAMES

6 Σεπ 2011

Eίπαν για την Ελληνική γλώσσα...



(Τού Γιάννη Παυλάκη, φιλολόγου, προέδρου του ΟΔΕΓ Πειραιώς.Αναδημοσίευση από την εφημ. " Η Γλώσσα μας" του Ομίλου Πειραιώςγια την διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας.):

" Μερικοί καλοθελητές κατηγορούν κάθε επαινετή της Ελλάδος ως δήθεν σωβινιστή. [...]

Καλούμε λοιπόν εδώ, όχι Έλληνες,αλλά επιφανείς ξένους να τεκμηριώσουν με το λόγο τους την αξία, την ακτινοβολία, την αθανασία της Ελληνικής γλώσσας.

Δειγματοληπτικά:

Κικέρων (ο ενδοξότερος ρήτωρ της αρχαίας Ρώμης):"Ει οι θεοί διαλέγονται, τη των Ελλήνων γλώττη χρώνται.

"Huan Azio (Βάσκος γερουσιαστής):"Διά την διεθνοποίησιν της Ελληνικής γλώσσης μεγάλην έχομενευθύνην, ως ουκ ούσαν άλλην γλώσσαν αυτής ανωτέραν.

"Errieta Valter (Γαλλίδα γλωσσολόγος):"Η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη στην Ευρώπη που δεν υπέκυψεσε καμμία κατοχή.

"Wandruska (καθ. γλωσσολογίας Πανεπ. Βιέννης):"Οι ευρωπαϊκές γλώσσες φαίνονται ως διάλεκτοι της Ελληνικής.

"Sagredo και Puhana (Βάσκοι ελληνιστές):"Η ελληνική γλώσσα και παιδεία αποτελουσι το θεμέλιον τούΔυτικού πολιτισμού. Πάντες δε Ευρωπαίοι οφειλέται της Ελλάδοςεσμέν.

"M. Ventris (Άγγλος επιστήμων που αποκρυπτογράφησε τη Γραμμικήγραφή Β'):"Η αρχαία Ελληνική γλώσσα ήτο και είναι η ανωτέρα όλων τωνπαλαιοτέρων και νεωτέρων γλωσσών.

"U. Wilamowitz (ο μέγιστος των φιλολόγων, Γερμανός):"Η Ελληνική φυλή, ανωτέρα κάθε άλλης, είναι και μητέρα κάθεπολιτισμού.

"Βολταίρος (μεγάλος Γάλλος διανοητής):"Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών.

"Var. Goeger (Γερμανός σοφός):"Ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός ξεκινά από την Ελλάδα.

"Goethe (ο κορυφαίος Γερμανός ποιητής):"Η Ελλάδα είναι ο νους και η καρδιά της οικουμένης."Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ,

"Παγκόσμια Ιστορία":"Χωρίς τα θεμέλια που έθεσαν οι Έλληνες δεν θα υπήρχε ο νεώτερος ευρωπαϊκός πολιτισμός. Η ελληνική λογοτεχνία είναι η αρχαιότερη της Ευρώπης.

"Hellen Keler (η διάσημη τυφλή Αμερικανίδα συγγραφέας):"Όπως το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, έτσι και η Ελληνική γλώσσα.

"H.F. Kitto (Άγγλος κάθ. Πανεπιστημίου):"Όλοι οι κλάδοι της λογοτεχνίας και της επιστήμης αρχίζουνμε τους Έλληνες. Η Ελληνική γλώσσα είναι η πιο καθαρή και η πιοπλούσια στον κόσμο.

"Irina Kovaleva (Ρωσσίδα καθηγήτρια Πανεπ. Μοσχας):"Η Ελληνική γλώσσα είναι όμορφη σαν τον ουρανό με τ' άστρα.

"Maurice Kruaze (Γάλλος Ακαδημαϊκός):"Οι άνθρωποι θα ανατρέχουν πάντα στις πηγές της ελληνικής κλασσικης αρχαιότητας για να δροσιστούν.

"Furtvengler (καθ. Πανεπ. Βιεννης):"Η Ρώμη στάθηκε μία αιώνια πόλη, αλλά η Αθήνα είναι κόσμος ολόκληρος.

"Marianne McDonald (η πρωτεργάτης του TLG)"Η γνώση της ελληνικής γλώσσας είναι απαραίτητο θεμέλιο υψηλής πολιτιστικής καλλιέργειας.

"Karl Marx (ο θεμελιωτής του Μαρξισμού):"Οι αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού παραμένουν άφθαστα πρότυπα.

"Bernard Shaw (ο μεγάλος Ιρλανδός συγγραφέας):"Άν στην βιβλιοθήκη σας δεν έχετε έργα των αρχαίων Ελλήνωνσυγγραφέων, τότε μένετέ σ' ένα σπίτι χωρίς φώς.

"Will Durant (Αμερικανός ιστορικός):"Τό αλφάβητό μάς προηλθεν εξ Ελλάδος διά της Κύμης και της Ρωσσίας."

Ύστερα λοιπόν από αυτά τα τεκμήρια, τί λέτε, είμαστε σωβινιστες;"

--- Ας προσθέσουμε όμως και μερικές ακόμα ρήσεις για την Ελληνική γλώσσα

.Martin Heideger (μέγας φιλόσοφος): "Για τους Έλληνες η ύψιστη προίκα τους είναι η γλώσσα τους, στην οποία η παρουσία (φιλοσοφ. όρος) ως τοιαύτη φθάνει στην εκκάλυψη και στην κάλυψη. Όποιος δεν μπορεί να δή την δωρεά ενός τέτοιου δώρου προς τον άνθρωπο και όποιος δεν μπορεί ν' αντιληφθή τον προορισμόενός τέτοιου πεπρωμένου, καθόλου δεν θ' αντιληφθή τον λόγο περί τουπροορισμού του είναι, όπως ο φυσικός τυφλός δεν μπορεί ν' αντιληφθή τί είναι το φώς και το χρώμα." ("Εισαγωγή στη Μεταφυσική".) Τό βιβλίο του, "Είναι και χρόνος", ξεκινά με το χωρίο του Πλατωνος: "Δήλον γαρ ως υμείς μέν ταύτα πάλαι γιγνώσκετε, ημείς δεπρο του μεν ωόμεθα, νυν ηπορήκαμεν."

Αλλού: "Τά αρχαία Ελληνικά δεν είναι μία γλώσσα, αλλά "Η Γλώσσα".

"Werner Heisenberg (μέγας Γερμανός φυσικομαθηματικός-φιλόσοφος): "Η θητεία μου στην Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκησις. Στήν γλώσσα αυτήν υπάρχει η πληρεστερη αντιστοιχία μεταξύ της λέξεως και του εννοιολογικού τηςπεριεχόμενου.

"Marriane McDonald (η πρωτεργάτης του TLG): "Η Γλώσσα της Ελευθερίας, ο Ένδοξος θησαυρός της Ελλάδος, η Δόξα της Ελλάδος, ανήκει σε όλους μας και έχει διαμορφώσει την επιστημονική και λογοτεχνική κληρονομιά του Δυτικού Κόσμου. [...] Η ιστορία τηςΕλληνικής γλώσσας αποτέλει την ιστορία της φιλοσοφικής και πολιτιστικής εξέλιξης του ανθρώπου της Δύσης. Από όλα τα ανθρώπινα δημιουργήματα, ηΕλληνική γλώσσα είναι το καταπληκτικότερο. Η γνώση της Ελληνικής γλώσσας,της ζωής και των σχέσεων στις οποίες οι Έλληνες εξέφρασαν τη σκέψη τους και τα αισθήματά τους, είναι ουσιαστικά αντιπροσωπευτικά στοιχεία για έναν υψηλό πολιτισμό. Δέν υπάρχει πιο όμορφη γλώσσα από την Ελληνική.Έχει διατηρήσει την ομορφιά της μέσα στους αιώνες, όχι μόνο με τη μορφή και τους ήχους της, αλλά και με τις ηθικές ιδέες που εκφράζει. [...]Οι Έλληνες μάς έδωσαν το χρυσό μέτρο και τη χρυσή τους γλώσσα. [...] ΗΕλληνική γλώσσα πρέπει να διαιωνιστεί ως πολύτιμος και ωραίος θησαυρός.[...] Πρέπει να ξεκινήσουμε μία νέα σταυροφορία για την υπεράσπιση της Ελληνικής γλώσσας και την διατήρηση της ιστορικής μνήμης του παρελθόντος. Η Ελληνική γλώσσα είναι ένα γερό κτίσμα όσο ο Παρθενώνας. [...] Ας εργαστούμε όλοι μαζί για να λαμπρύνουμε το θησαυρό της Ελληνικής Γλώσσας και να τον κάνουμε κτήμα προσιτό σε όλον τον κόσμο.

"G. Murray (καθ. της Ελληνικής στο Πανεπ. Οξφόρδης): "Η Ελληνική είναι η τελειότερη γλώσσα. Συχνά διαπιστώνει κανείςότι μία σκέψη μπορεί να διατυπωθεί με άνεση και χάρη στην Ελληνική, ενώ γίνεται δύσκολη και βαρειά στην Λατινική, Αγγλική, Γαλλική ή Γερμανική. Είναι η τελειότερη γλώσσα επειδή εκφράζει τις σκέψεις των τελειότερων ανθρώπων.

"T.L. Heath (Βρετανός μαθηματικός): "Η Ελληνική γλώσσα προσφερόταν κατά εξαιρετικό τρόπο ως όχηματης επιστημονικής σκέψεως. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της γλώσσαςτου Ευκλείδη είναι η θαυμαστή ακρίβεια. Η γλώσσα των Ελλήνων είναι επίσης θαυμασίως περιεκτική. Στόν Αρχιμήδη, στον Ήρωνα, στον Πτολεμαίοκαι στον Πάππο θα βρούμε πραγματικά πρότυπα περιεκτικών δηλώσεων."("Mathematics and Astronomy".)

Huan Puhana Arza (Βάσκος ελληνιστής): "Η της Ελληνικής γλώσσης σαφήνεια, η τελειότης, η ελασιμότηςκαι πλούτος τοσούτοι εισίν ή πάσας άλλας γλώσσας υπερίσχυκε και ικανή του δημιουργείν και αναπτύσσειν τοσούτον πολιτισμόν ή πάσαι άλλαι ήττονές εισιν, αλλ' αφειλέται αυτής." (Τα Ελληνικά είναι τουιδίου.)

M. Ventris: "Η αρχαία Ελληνική γλώσσα είχε ανωτερότητα και εξακολουθεί να έχει απέναντι σε όλες τις νεώτερες γλώσσες και, γιατί όχι, απέναντι σε όλες τις λατινικές, γερμανικές ή σλαβικές. Αυτό το εργαλείο είναιτο τελειότερο πνευματικό εργαλείο που σφυρηλάτησε ποτέ η ανθρώπινηνόησις." ("Documents in Mycenean Greek".)

Jean Bouffartigue kai Anne-Marie Delrieu (Γάλλοι λεξικογράφοι): "Μακρινή πηγή του πολιτισμού μας η Ελλάδα, βρίσκεται ζωντανή μέσα στις λέξεις που λέμε. Σχηματίζει κάθε μέρα τη γλώσσα μας. Οι βάσεις και ο εξοπλισμός του επιστημονικού λεξιλογίου ήρθαν από την Ελλάδα, ακόμα και στην αρχαιότητα. Τά δάνεια όμως εξακολούθησαν, και όχι μόνο από συνήθεια. Συνέχισαν, διότι η Ελληνική γλώσσα προσφέρεται με αξιοθαύμαστο τρόπο, πολύ περισσότερο από ό,τι ηΛατινική, για την δημιουργία των λέξεων ανάλογα με τις ανάγκες. Η Ελληνική γλώσσα δεν παρείχε πια αρκετές λέξεις για τον αυξανόμενο αριθμό νέων εννοιών. Παρουσιάστηκε τότε η ιδέα ναχρησιμοποιηθούν οι μέθοδοι που εφάρμοζαν οι Έλληνες για να αυξάνουν το λεξιλόγιό τους. Η δομή της γλώσσας τους τούς επέτρεπε να συνθέτουν λέξεις μ' έναν τρόπο απλό και αποτελεσματικό. Τούς μιμήθηκαν...κατασκεύασαν μία νέα λέξη, την οποία μετέτρεψαν στη γλώσσα τους(γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά). Η μίμηση τις πιο πολλές φορέςείναι πετυχημένη, διότι οι κατασκευαστές Ελληνικών λέξεων είναι εξαίρετοι ελληνιστές."("Tresors des Racines Greques", 1981.)

H.F. Kitto (Βρετανος κάθ. Πανεπιστημίου Bristol): "Είναι στην φύση της Ελληνικής γλώσσας να είναι ακριβής, καθαρή και σαφής. Η ασάφεια και η έλλειψη άμεσης ενοράσεως, που χαρακτηρίζει μερικές φορές τα Αγγλικά, καθώς και τα Γερμανικά, είναι εντελώς ξένες στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί με αυτή τη σαφήνεια και τη δημιουργικότητα και τη σοβαρότητα, βρίσκουμε επίσης ευαισθησία και άψογη κομψότητα.

"Albert Zursen: "Δέν μπορεί κανείς ν' αναφερθή στα ελληνικά γράμματα, χωρίς να αναφέρη ότι και η ίδια η γλώσσα, μία από τις ωραιότερες απ'όσες μίλησαν πoτέ οι άνθρωποι, εξακολουθεί να ζή και σήμεραστην επιστημονική ορολογία της εποχής μας, παρέχοντάς μας μίαναστείρευτη πηγή νέων όρων." ("L' Histoire: Les hommes, lescivilisations depuis les origines".")

W. Thompson (καθ. Φυσικής Ιστορίας στο Πανεπ. St. Andrews): "Υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι τα Ελληνικά δεν χρειάζονται. Πράγματι, υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους τα Ελληνικά δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Υπάρχουν όμως και θα εξακολουθήσουννα υπάρχουν πολλοί άλλοι, που στην Ελληνική σοφία και στην γλυκεία Ελληνική γλώσσα ανακαλύπτουν κάτι που το έχουν ανάγκη και που χωρίς αυτό θα ένιωθαν στ' αλήθεια φτωχοί: κάτι που είναι σαν ραβδίστο χέρι, φως στο μονοπάτι, φάρος-οδηγός... Και όταν κάποιος τουςρωτήσει για ποιό λόγο ασχολούνται με την Ελληνική γλώσσα, τοπιθανότερο είναι ότι θα μείνουν άφωνοι μπροστά στην τερατώδη ύβριτης ερωτήσεως και ο λόγος της αφοσιώσεώς τους θα μείνη για πάντακρυμμένος από τον ερωτώντα." (Στο "The Legacy of Greece".)

Gibbon (μεγάλος Βρετανός ιστορικός): "Οι Βυζαντινοί εξακολουθούσαν να κατέχουν το χρυσό κλειδί πουμπορούσε να ξεκλειδώνη τους θησαυρούς της αρχαιοτητος: την μουσική και πλούσια Ελληνική γλώσσα που δίνει ψυχή στα αντικείμενα τωναισθήσεων και σώμα στις αφηρημένες έννοιες της φιλοσοφίας."

Shelley: "Η γλώσσα των Ελλήνων, σε ποικιλία, απλότητα, ευλυγισία καιπιστότητα ξεπερνά κάθε άλλη." ("On the manners of the ancients".)

Goethe: "Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης το Ευαγγέλιο σε όλες τιςγλώσσες. Η Ελληνική ξεχώρισε, άστρο λαμπερό μέσα στη νύχτα."---Φρειδερίκος Νίτσε ("Η Γένεση της Τραγωδίας", κεφ. XV, 1872) "Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκόςπολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες. Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότιοτιδήποτε κι αν (οι δυτικοευρωπαίοι) δημιουργούσαν, φαινομενικάπρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του μετο ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνότανε, κατέληγε να μοιάζει με φθηνόαντίγραφο, με καρικατούρα. Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη μεμίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού καιαλαζονικού έθνους που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικό (για κάθε εποχή) ό,τι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του.

Μα ποιοί, επιτέλους, είναι αυτοί των οποίων η ιστορική αίγλη υπήρξετόσο εφήμερη, οι θεσμοί τους τόσο περιορισμένοι, τα ήθη τους αμφίβολαέως απαράδεκτα, και οι οποίοι απαιτούν μια εξαίρετη θέση ανάμεσα σταέθνη, μια θέση πάνω από το πλήθος; Κανένας απο τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε απ' αυτούς. Όλα τα δηλητήριατου φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους.


Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στουςΈλληνες. Βέβαια, πού και πού, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιη την αλήθεια, την αλήθεια που διδάσκει ότι οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού και σχεδον πάντα τόσο τα άρματα όσο και ταάλογα των επερχόμενων πολιτισμών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέσημε τους ηνίοχους (Έλληνες), οι οποίοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμα στην άβυσσο, την οποία αυτοί ξεπερνούν με αχίλλειο πήδημα."