Στρατηγός Μακρυγιάννης

«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα' νεργήσω κι' ό,τι θέλουν ας μου κάνουν» Στρατηγός Μακρυγιάννης

6 Αυγ 2013

Από που πήραν το όνομα τους η Κρήτη, η Μακεδονία, η Καλαμάτα, η Λάρισα και τα Ζαγοροχώρια;



Ιστορική προέλευση των τοπονυμίων, μύθοι και δοξασίες. Γιατί ενα μέρος λέγεται έτσι;Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί λέμε Κρήτη την Κρήτη; Από πού προήλθε ένα όνομα τόσο παράξενο όσο το Καλαμάτα; Τι σημαίνει Λάρισα;
 
Μακεδονία: Δύο διαφορετικές θεωρίες είναι οι επικρατέστερες για την προέλευση του ονόματος της Μακεδονίας. Η πρώτη θέλει τον φύλαρχο της φυλής που πρωτοεγκαταστάθηκε στη δυτική, νότια και κεντρική Μακεδονία, να την βαφτίζει με το όνομά του (Μακεδών).
 
Η δεύτερη είναι το επίθετο μακεδνός, που χρησιμοποιεί ο Όμηρος για να περιγράψει ένα είδος λεύκας, και το οποίο σύμφωνα με τον λεξικογράφο Ησύχιο της Αλεξάνδρειας είναι δωρική λέξη (σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι Μακεδόνες ήταν δωρική φυλή) που σημαίνει μεγάλος ή ουράνιος.
 
Λάρισα: Ετυμολογικός γρίφος για τους μελετητές, η λέξη λάρισα χρησιμοποιούταν από τους Πελασγούς για να περιγράψει λίθινη ακρόπολη ή οχυρό -Λάρισα λεγόταν και η Ακρόπολη του Άργους. 
Το γεγονός ότι δεν έχουν βρεθεί στην πόλη ίχνη που να ταιριάζουν σε αυτήν την περιγραφή, έχει οδηγήσει τους ιστορικούς να θεωρούν ότι η ονομασία προήλθε από αλλού και δόθηκε κατ' ευφημισμό. Κατά τη μυθολογική εκδοχή, πάντως, η Λάρισα ήταν σύζυγος του Ποσειδώνα και μητέρα του Αχαιού, του Φθία και του Πελασγού.
 
Ζαγοροχώρια: Απλούστερα τα πράγματα εδώ. Η ετυμολογία της λέξης είναι σλάβικη: Za σημαίνει «πίσω» και Gora είναι το βουνό, οπότε τα χωριά πίσω από το βουνό, ευθεία αναφορά στην θέση των χωριών.
 
Καλαμάτα: Η μεσαιωνική ονομασία της αρχαίας πόλης Φεραί, που διατηρήθηκε μέχρι τις μέρες μας, προέρχεται από την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Καλομάτας, η οποία φυλασσόταν σε ένα βυζαντινό μοναστήρι της περιοχής -και την οποία ο θρύλος θέλει να έκανε ακόμα και τον οθωμανό αγά, στον στάβλο του οποίου ανακαλύφθηκε, να αλλαξοπιστήσει, χάρη στα θαύματα που είδε να πραγματοποιούνται. 
Η εικόνα υπάρχει ακόμα, και φυλάσσεται στο εσωτερικό της Εκκλησίας της Υπαπαντής.
 
Κρήτη: Οι μυθικοί Κουρήτες ήταν, σύμφωνα με την μυθολογία, οι πρώτοι κάτοικοι της Κρήτης: Πέντε αδέλφια, ο Ηρακλής (απλή συνωνυμία με τον ημίθεο των δώδεκα άθλων), ο Παιωναίος, ο Επιμίδης, ο Ιάσιος και ο Ίδας, που δεν γεννήθηκαν, αλλά φύτρωσαν από τη γη όταν την έβρεξαν τα πρώτα δάκρυα του νεογέννητου Δία. 
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, οι Κουρήτες βοήθησαν τη Ρέα να γεννήσει τον Δία μέσα σε μια σπηλιά της Κρήτης, και ανέλαβαν να... κάνουν θόρυβο χτυπώντας τύμπανα και μεταλλικές ασπίδες κάθε φορά που το μωρό έκλαιγε, ώστε να μην φτάσει ο θόρυβος στα αυτιά του Κρόνου.

http://www.defencenet.gr

5 Αυγ 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εξοντώσει ότι μας χαρακτηρίζει σαν λαό!


Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εξοντώσει ότι μας χαρακτηρίζει σαν λαό!
 
Της Μαρίας Γιαχνάκη
Ο ΣΥΡΙΖΑ έλυσε όλα τα προβλήματα  της χώρας και τώρα τα έχει βάλει και με τα θρησκευτικά που διδάσκονται στα Ελληνικά σχολεία.
Μια ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ( Πέτρος Τατσόπουλος, Αθανάσιος Αθανασίου, Νίκος Βούτσης, Θοδωρής Δρίτσας, Βασιλική Κατριβάνου, Αναστάσιος Κουράκης, Στάθης Παναγούλης, Αφροδίτη Σταμπουλή) έκανε ερώτηση σχετική με τις απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών συνεχίζοντας έτσι την προσπάθειά τους να φύγει το μάθημα των Θρησκευτικών από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Είναι απορίας άξιον να συνειδητοποιήσουμε τελικά γιατί αυτή η πολιτική παράταξη καίγεται τόσο πολύ με ότι έχει να κάνει με τις ρίζες αυτού του τόπου. Τους είπε κανείς  ότι το να ξεριζώνεις  ότι στηρίζει  το οικοδόμημα της Ελλάδας, την ψυχή του Έλληνα , τις παραδόσεις του  και τα πιστεύω του θα καταφέρει να φτιάξει νέα Ελλάδα πιο δυνατή ; Έκτρωμα θα δημιουργήσει λαό χωρίς προορισμό και βιώματα . Θα κατασκευάσει ,εύκολη λεία  για τα θηρία εκτός συνόρων.
Ας μας πει επιτέλους το ΣΥΡΙΖΑ ποιες είναι οι προοπτικές του γι αυτήν την χώρα;  Γιατί προσβάλουν καθημερινά την πίστη και τις πεποιθήσεις του Έλληνα; Θέλουν δηλαδή να μας κάνουν να ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε ; Θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε τα στηρίγματα του γένους μας; Να αρνηθούμε την θρησκευτική ιστορία του τόπου να παρεκτραπούμε της διαδρομής μας; Και να ακολουθήσουμε τι τελικά; Μήπως τα ήθη και τα έθιμα των λαών που εισβάλουν στη χώρα μας παράνομα με την βοήθεια κάποιων προχωρημένων και πουλημένων συνειδήσεων;
Ή νομίζουν ότι πηγαίνοντας με ένα πλοίο τρόφιμα στη Γάζα κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απλά για το Θεαθήναι, έγιναν ανθρωπιστές;  Ή νομίζουν ότι βοηθώντας παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα η χώρα θα πάει μπροστά; Ή νομίζουν ότι μιλώντας με βαρύγδουπες εκφράσεις για ανθρωπιστικά κινήματα  θα βαφτιστούν ως οι εντεταλμένοι της δημιουργίας ενός νέου προσώπου της χώρας που θα έχει πνιγεί στα απόβλητα και στις τακτικές άλλων λαών που τελικά δεν έβγαλαν ούτε τους ίδιους λαούς σε κάποιο ξέφωτο.
Ας τους πει κάποιος επιτέλους ότι χωρίς υπόβαθρο και πολιτιστική κληρονομιά δεν στήνουμε κυβερνήσεις και αν καταφέρουν να το κάνουν τότε το σίγουρο είναι ότι με αυτά τα μυαλά θα εξαφανίσουν τον χαρακτήρα τον Ελλήνων και θα πάρουν στις πλάτες τους τον αποπροσανατολισμό τους και τον αφανισμό όλων όσων κληρονομήσαμε . Αν καταφέρουν βέβαια να το κάνουν .