Στρατηγός Μακρυγιάννης

«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα' νεργήσω κι' ό,τι θέλουν ας μου κάνουν» Στρατηγός Μακρυγιάννης

13 Ιουν 2017

7 Δεκεμβρίου 1965: άρση ακοινωνησίας από Κωνσταντινούπολη - Ρώμη και επανέναρξη της μυστηριακής κοινωνίας.!!!

Στο λατινικό κείμενο της δήθεν «άρσεως των αναθεμάτων» υπάρχει ο όρος excommunicatio=ακοινωνησία, ο οποίος στην επίσημη μετάφραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου μεταφράζεται ως «αναθέματα» (βλ. σχ. Τόμος Αγάπης, Vatican-Phanar (1958-1970), Rome- Istanbul 1971, σελ. 286-287).
Το κείμενο, δηλαδή μιλούσε ξεκάθαρα για "άρση της ακοινωνησίας".
Οι New York Times μετέδωσαν την κοινή αγγελία, Βατικανού και του Φαναρίου της 7ης Δεκεμβρίου 1965 για την άρση excommunicatio (της ακοινωνησίας του Λατινικού κειμένου) στην πρώτη σελίδα, ως το τέλος του σχίσματος του 1054 και ως την επανέναρξη της μυστηριακής κοινωνίας που είχε τότε δήθεν διακοπεί.
Φαίνεται πλέον σαφώς ότι το Ελληνικό κείμενο που αναγγέλλει την άρση των "αναθεμάτων" ήταν τεχνηέντως παραπλανητικό και είχε σκοπόν να αμβλύνει ενδεχόμενες αρνητικές αντιδράσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών» (π. Ιω. Ρωμανίδου, Ορθόδοξος και βατικάνειος συμφωνία περί Ουνίας).ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' πρίν επισκεφθεί το Φανάρι (30-11-1979)... εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η ενότητα έχει αποκατασταθεί στην πράξη (In Tat war derwiederhesteung der Einheit der Christen)» (Αντ. Παπαδόπουλου, Θεολογικός Διάλογος Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών (Ιστορία-Κείμενα-Προβλήματα), εκδ. οίκος αδελφών Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη-Αθήνα 1996, σελ. 40).

5 και 6 Ιανουαρίου 1964: Συνάντηση Πάπα Παύλου Στ΄ και Πατριάρχη Αθηναγόρα στους Αγίους Τόπους
7 Δεκεμβρίου 1965: Ταυτόχρονη άρση ακοινωνησίας σε Κωνσταντινούπολη και Ρώμη.