Στρατηγός Μακρυγιάννης

«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα' νεργήσω κι' ό,τι θέλουν ας μου κάνουν» Στρατηγός Μακρυγιάννης

29 Μαρ 2011

Αλβανική Εγκυκλοπαίδεια στα Σκόπια: Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι αλβανός


Σειρά έχουν τώρα οι αλβανοί των Σκοπίων στο να αποπειραθούν να οικιοποιήσουν σημαντικές φυσιογνωμονίες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας όπως αυτή του Μέγα Αλέξανδρου.

Ο τρίτος τόμος της Αλβανικής Εγκυκλοπαίδειας στα Σκόπια, ο οποίος φέρει τον τίτλο «Αλβανική Μακεδονία», και με συγγραφέα-συντάχτη τον κ. Νιαζί Μουχαμέντι, προσπαθεί με «επιχειρήματα» να προβάλλει την αλβανική καταγωγή του Μέγα Αλέξανδρου. Ο συγγραφέας θέλει να δείξει πως ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είναι ούτε έλληνας, ούτε «μακεδόνας» (σκοπιανός).

Σύμφωνα με την Αλβανική Εγκυκλοπαίδεια των Σκοπίων ο βασιλιάς Φίλιππος ήταν ιλλυριός ενώ η μάνα του Ολυμπία ήταν επίσης από ιλλυριούς γονείς. Ο Μέγας Αλέξανδρος έμοιαζε πολύ στη μάνα του και τα αδέρφια της από τη φυλή των Ηπειρωτών, κρατούσε ως περικεφαλαία κέρατα του τράγου, που αργότερα είχε ο Πύρρος της Ηπείρου και Ο Σκεντέρμπεης.

Μάλιστα η Εγκυκλοπαίδεια του Μουχαμέντι μπαίνει και σε θέματα γλώσσας. Γράφει πως η γλώσσα με την οποία μιλούσε ο Μέγας Αλέξανδρος με τους φίλους ήταν η αρχαία ιλλυρική της γκέγκικης διαλέκτου.

Η έκδοση αυτή της Αλβανικής Εγκυκλοπαίδειας των Σκοπίων είναι η τρίτη κατά σειρά και εκδίδεται ως ανταπάντηση της Σκοπιανής Εγκυκλοπαίδειας του Σεπτεμβρίου όπου χαρακτήριζε τους αλβανούς ορεσίβιους και καταληψίες άλλων εδαφών.

http://www.deropoli.com/?p=280