Στρατηγός Μακρυγιάννης

«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα' νεργήσω κι' ό,τι θέλουν ας μου κάνουν» Στρατηγός Μακρυγιάννης

8 Σεπ 2011

Όχι στην κατάχωση αρχαιοτήτων!..ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ...



Όχι στην κατάχωση αρχαιοτήτων!..

Ο γράφων δεν είναι δωδεκαθεϊστής, αλλά, ως Έλληνας, δεν μπορεί να βλέπει την κατάχωση των ελληνικών αρχαιοτήτων, όπως ο βωμός των δώδεκα θεών!.. Άλλο φιλοσοφικές ή θρησκευτικές αντιλήψεις και άλλο ελληνικός πολιτισμός!..
ΔΙΑΦΩΝΩ!.. Και διαφωνώ ριζικά!.. Και το λέει αυτό ένας άνθρωπος, που όλοι γνωρίζουν ότι είναι Έλληνας Ορθόδοξος Χριστιανός!.. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε τα πάντα προκειμένου οι μουσουλμάνοι να έχουν το δικό τους τέμενος (Παιανία ή Βοτανικό) και ορισμένοι Έλληνες, που πιστεύουν στους δικούς τους (δώδεκα) θεούς, να μην έχουν τον δικό του βωμό λατρείας και μάλιστα πανάρχαιο, όπως αυτός που βρέθηκε στο Μοναστηράκι!.. Η λογική «κατάχωση σήμερα, ανάδειξη αύριο» δεν μας πείθει!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
Θα καταχωθούν τα αρχαία που βρέθηκαν στο Μοναστηράκι
Μεταξύ των οποίων και ο Βωμός των Δώδεκα Θεών.
Στη λύση της προσωρινής κατάχωσης για την προστασία των μνημείων που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης τμημάτων γραμμών της ΗΣΑΠ στην διαδρομή από Ομόνοια ως Μοναστηράκι, κατέληξε το ΚΑΣ στη σημερινή του συνεδρίαση.
Τα μνημεία αφορούν κυρίως τμήματα του Βωμού των Δώδεκα Θεών, της θεμελίωσης της Στοάς Ελευθερίου Διός και της οδού των Παναθηναίων. Επίσης βρέθηκαν τμήμα υστερωμαϊκού κτιρίου, κατάλοιπα εργαστηρίου λιθοξοϊας, πηγάδι, φρέαρ, θαλαμωτός μυκηναϊκός τάφος κα.
Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2010 και ολοκληρώθηκαν στο τέλος του Ιανουαρίου του 2011, αφορούσαν την περιοχή από την έξοδο της σήραγγας Μοναστηράκι προς Θησείο και έφτανε μέχρι την σήραγγα που χρησιμοποιείται ως μια από τις εισόδους στην Αρχαία Αγορά.
Το πρωί είχε προηγηθεί σύσκεψη εκπροσώπων του υπουργείου Υποδομών και του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού υπό τον υφυπουργό Σπύρο Βούγια και τη γενική γραμματέα Πολιτισμού και Τουρισμού, Λίνα Μενδόνη, και τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΗΣΑΠ και της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.
Σύμφωνα με την κα Μενδόνη η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ θα εξετάσει εφικτές λύσεις για την ανάδειξη των μνημείων και φαίνεται πως κατάληξη θα είναι η υπογειοποίηση των γραμμών. Παράλληλα υπάρχει σκέψη η διεύρυνση της υπογειοποίησης των γραμμών για Φάληρο-Πειραιά να ξεκινήσει από το ιστορικό κέντρο. Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ δεσμεύτηκε ότι θα εκπονήσει προμελέτη η οποία θα διαρκέσει πέντε χρόνια.
Επίσης, πρόσθεσε η κα Μενδόνη, γίνεται συζήτηση για το μέλλον των γραμμών και την πιθανή απομάκρυνσή τους με σκοπό την ενοποίηση της περιοχής με τον υπόλοιπο χώρο της Αρχαίας Αγοράς ή ακόμα πιο φιλόδοξα, με το χώρο προς τον Κεραμεικό και το Θησείο.
«Να δώσουμε ένα νέο όραμα στην πόλη από την ενοποίηση προς Θησείο - Κεραμεικό. Έτσι όποιος περιδιαβαίνει τα σημαντικά μνημεία της περιοχής να βλέπει ό,τι περιέγραψε με ακρίβεια ο Θουκυδίδης», δήλωσε η κα Μενδόνη. Ο Βωμός των Δώδεκα Θεών αποτελούσε το «Σημείο Μηδέν» το Αρχαίων, από το οποίο μετρούσαν τις αποστάσεις.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού
Περισσότερα από 50 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, για να εκδηλώσουν την αντίδρασή τους στην επικείμενη κατάχωση του Βωμού των Δώδεκα Θεών ή αλλιώς Βωμού του Ελέους που βρέθηκε στο Μοναστηράκι, κατά τη διάρκεια των εργασιών του ΗΣΑΠ για τη βελτίωση των γραμμών του Ηλεκτρικού.
Μια τριμελής επιτροπή της Πρωτοβουλίας για την Ανάδειξη και Διάσωση του Βωμού με επικεφαλής τον κ. Ευάγγελο Μπεξή παρέστη στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκε και αυτό το θέμα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπεξής, «ζητάμε τώρα να σταματήσουν οι εργασίες, γιατί ο συγκεκριμένος βωμός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εύρημα και ένα μνημείο για τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο».