Στρατηγός Μακρυγιάννης

«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα' νεργήσω κι' ό,τι θέλουν ας μου κάνουν» Στρατηγός Μακρυγιάννης

29 Δεκ 2012

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ "ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ" ΥΠΟΠΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ...

Το κάπνισμα επηρεάζει τη δραστηριότητα των γονιδίων που ενισχύουν την ανάπτυξη του καρκίνου. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μεγάλη συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή μελέτη, η οποία διερευνά τη σχέση της διατροφής και άλλων παραγόντων με τον καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η μελέτη είναι γνωστή με την ονομασία European Prospective Investigation into Cancer an Nutrition (EPIC) και συντονίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο, που ανήκει στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας των Ηνωμένων Εθνών και χρηματοδοτείται από πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη μελέτη συμμετέχουν περίπου 521.500 άτομα, ηλικίας συνήθως από 35 έως 70 ετών, που προέρχονται από 10 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Οι ερευνητές ανέλυσαν επιγενετικά ίχνη στα κύτταρα του αίματος 374 ατόμων που συμμετείχαν στην ευρύτερη μελέτη και διαπίστωσαν ότι στους καπνιστές υπάρχουν επιγενετικά ίχνη (μεθυλομάδες) σε 20 διαφορετικές περιοχές του DNA τους.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Human Molecular Genetics», οι χημικές ουσίες που επηρεάζουν τη λειτουργία των γονιδίων συνδέονται με το γενετικό υλικό, ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας συγκεκριμένα γονίδια. Οι λεγόμενες επιγενετικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν διάφορα χαρακτηριστικά των ανθρώπων, όπως η παχυσαρκία!

Μάλιστα, όταν οι ερευνητές επέκτειναν την ανάλυση σε μια άλλη ομάδα ασθενών αλλά και σε ποντίκια που είχαν εκτεθεί στον καπνό τσιγάρων, κατάφεραν να εντοπίσουν τέσσερα γονίδια που μέχρι πρότινος δεν είχαν συνδεθεί σημαντικά με τον καρκίνο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δρ Τζέιμς Φλάναγκαν από το Imperial College London, οι παραπάνω αλλαγές επηρεάζουν τη δράση αυτών των γονιδίων, γεγονός που προφανώς αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο, αφού στους μη καπνιστές δεν έχουν εντοπιστεί.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι σοβαρές ενδείξεις που συνδέουν το κάπνισμα με τις συγκεκριμένες επιγενετικές αλλαγές θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν επιγενετικά τεστ, τα οποία θα εκτιμούν τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο που διατρέχουν οι καπνιστές.