Στρατηγός Μακρυγιάννης

«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα' νεργήσω κι' ό,τι θέλουν ας μου κάνουν» Στρατηγός Μακρυγιάννης

22 Φεβ 2011

Η στολή του Εύζωνα οι συμβολισμοι και το δάκρυ του Ιησού.


Οι Εύζωνες ανέκαθεν ήταν επίλεκτα σώματα που φύλασσαν τις παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας και πρώτη φορά συστήθηκε το σώμα τους, το 1867. Από τότε έχουν γράψει λαμπρή ιστορία δόξας τόσο στους Βαλκανικούς Πολέμους, όσο και κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία, αλλά και κατά τους δύο παγκοσμίους πολέμους.
Την πρώτη πράξη αντίστασης στη γερμανική κατοχή, Εύζωνας την έγραψε στην Ιστορία. Ήταν ο Κωνσταντίνος Κουκίδης, ο Τιμητικός Φρουρός της Ελληνικής Σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, όταν οι Γερμανοί έμπαιναν στην Αθήνα. Ο Εύζωνας υπέστειλε την ελληνική σημαία, τυλίχθηκε με αυτήν και έπεσε από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Έτσι ποτέ δεν παραδόθηκε η Ελληνική σημαία στον κατακτητή.
Σήμερα το σώμα των Ευζώνων έχει τιμητικό χαρακτήρα. Φυλάσσουν το Προεδρικό Μέγαρο, το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, αποδίδουν τιμές στους ξένες ηγέτες, κάνουν έπαρση και υποστολή της σημαίας στην Ακρόπολη κάθε Κυριακή, συνοδεύουν το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα και συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ομογένειας στις ΗΠΑ, κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου που γίνεται στην 5ο Λεωφόρο.
Οι Εύζωνοι έχουν δύο στολές. Την καθημερινή, ας πούμε, η οποία είναι η γνωστή στολή των Μακεδονομάχων. Η άλλη, η επίσημη, η γνωστή μας φουστανέλα, φοριέται τις Κυριακές στον Άγνωστο Στρατιώτη, αλλά και τις εθνικές γιορτές. Επιπλέον, οι Εύζωνοι, σε κάποιες εκδηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, φέρουν στολές από την Κρήτη και τον Πόντο.
Η επίσημη στολή του Εύζωνα, είναι γεμάτη συμβολισμούς. Το άσπρο χρώμα της στολής, συμβολίζει την αγνότητα των εθνικών αγώνων. Η φουστανέλα φέρει 400 πτυχές, όσα ήταν και τα χρόνια της σκλαβιάς του ελληνισμού. Η μακριά μαύρη μεταξωτή φούντα που κρέμεται από το φέσι, συμβολίζει το δάκρυ του Ιησού στον Σταυρό. Τα τσαρούχια ζυγίζουν 3 κιλά το κάθε ένα και έχουν 60 καρφιά, που κάνουν το γνωστό θόρυβο όταν περπατούν οι άνδρες. Όσον αφορά τη φούντα, εκεί έκρυβαν μυτερά και κοφτερά αντικείμενα, τα οποία τραυμάτιζαν τον εχθρό, στην μάχη σώμα με σώμα.
Και κάτι τελευταίο, που πρέπει να θυμόμαστε. Από το σημείο που περνούν οι Εύζωνες πάνω στις πλάκες του πεζοδρομίου, είτε στην Ηρώδου Αττικού, είτε στη Βασιλίσσης Σοφίας, έχει σχηματιστεί ένα λευκό μονοπάτι, από το χτύπημα των τσαρουχιών, που συμβολίζει το δρόμο προς τους αγώνες του ελληνισμού για την ελευθερία. Ότι και να γίνει, ότι και να συναντήσουν, οι Εύζωνες δεν λοξοδρομούν από αυτό το μονοπάτι